PREVENCIJA NASILJA U ŠKOLAMA HNŽ

PREVENCIJA NASILJA U ŠKOLAMA HNŽ

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije uz potporu regionalnog ureda OESS-a u Mostaru danas je na konferenciji za novinare održanoj u hotelu „Ero“ predstavilo izvješće o rezultatima istraživanja na temu prevencija nasilja u školama u HNŽ .
Novinarima su govorili  Zlatko Hadžiomerović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, Emina Jusufbegović, stručna savjetnica u ministarstvu  prosvjete za srednjoškolsko obrazovanje i koordinatorica projekta, te Martin Brooks, voditelj Ureda Misije OESS-a u Mostaru .
Uz predstavnike ministarstva prosvjete i regionalnog ureda OESS-a,  predstavljanju rezultata istraživanja nazočili su i  predstavnici ministarstva unutarnjih poslova , ministarstva pravosuđa , ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, te ravnatelji i pedagozi škola, kao i predstavnici centara za socijalnu skrb u HNŽ.
Uz prezentirane rezultate terenskog istraživanja o prisustvu nasilja u školama HNŽ, predstavljene su i smjernice za njegovu prevenciju, kao i Protokol o postupanju u slučajevima maloljetničkog nasilja koji će se od slijedeće godine primjenjivati u svim školama naše Županije.
Ministar Hadžiomerović istaknuo je da je ova konferencija od velike važnosti za normalan rad i funkcioniranje unutar škola Županije, te dodao: „činjenica je da imamo problema s nasiljem u školama, ali se nadam da ćemo uz usvojene smjernice kao i aktivno praćenje istih od strane ministarstva postići dobre rezultate pri čemu je vrlo važna uloga roditelja, ali  i samih škola“.
Savjetnica u ministarstvu prosvjete Emina Jusufbegović koja je aktivno bila uključena u izradu ovog izvješća kazala je kako je svaki oblik nasilja u školi apsolutno ne prihvatljiv, te je upravo zbog toga istaknut zahtjev o „nultoj toleranciji“ spram nasilja nad učenicima.
Dodala je kako je istraživanje provedeno na oko 9. 000 učenika u 57. škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
„Ovo je vrlo važna inicijativa jer se radi o sprečavanju nasilja u školama“ kazao je šef regionalnog Ureda OESS-a u Mostaru Martin Brooks, te dodao: „jasno je da ovo pitanje nije aktualno samo u BiH, to je svjetsko pitanje, ali ako se ne suočimo s ovim problemom to će se odraziti na ukupan sustav obrazovanja“.