PREDSTAVNICI SVEUČILIŠTA IZ PEČUHA U VLADI HNŽ

PREDSTAVNICI SVEUČILIŠTA IZ PEČUHA U VLADI HNŽ

Izaslanstvo Sveučilišta iz Pečuha, predvođeno dr. Gyula Zellerom, prorektorom za strategiju, te dr. sc. Zorana Tomića, rektora Sveučilišta u Mostaru primio je danas dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ.
Zahvaljujući na posjetu, predsjednik Herceg kazao je kako ga raduje današnji posjet, poglavito zbog toga što je jedan od njegovih temeljnih razloga razmjena iskustava i uspostava suradnje sveučilišta u Pečuhu i Mostaru.
„Vlada projektima suradnje na području visokoga obrazovanja daje punu potporu. Uvjeren sam u to kako će iskustva Sveučilišta u Pečuhu biti od iznimne koristi vodstvu našega Sveučilišta koje intenzivno radi na internacionaliziranju i dostizanju visokih standarda obrazovanja“, kazao je predsjednik Herceg.
„Već smo, tijekom jučerašnjeg dana, kroz sadržajne razgovore s rektorom Tomićem i njegovim suradnicima, definirali način suradnje i daljnje zajedničke korake koji su sadržani u Sporazumu o suradnji kojega smo potpisali. Siguran sam u to kako ćemo uskoro svjedočiti konkretnim rezultatima proizašlima iz Sporazuma. Ta suradnja odnosi se, uz ostalo, na razmjenu nastavnog kadra i studenata, sudjelovanje na zajedničkim istraživačkim projektima i izradu zajedničkih projekata za apliciranje za sredstva međunarodnih fondova“, kazao je prorektor Zeller.
Također, istaknuo je i to kako Sveučilište u Pečuhu ima oko 20.000 studenata, od čega je 4.000 iz više od stotinu zemalja. Naglasio je kako, uz studijske programe na mađarskom, imaju i više od stotinu programa na engleskom jeziku.
„Iskustva kolega sa Sveučilišta u Pečuhu u različnim područjima visokog obrazovanja bit će nam od velike koristi u nastavku internacionalizacije Sveučilišta. Također, želimo koristiti njihova znanja kako bismo osnažili postupke otvaranja zajedničkih studija na engleskom jeziku i interdisciplinarnih studija na svim ciklusima, te osnažili mobilnost studenata i nastavnika“, kazao je rektor Tomić.
Na današnjem sastanku nazočni su bili dr. Gabriela Medvegy, dekanica Tehničkog fakulteta, dr. Attila Miseta, dekan Medicinskog fakulteta koji uskoro preuzima dužnost rektora Sveučilišta, Csaba Ruzsa, šef Odjela za međunarodne odnose, dr. Dominika Horvat iz Veleposlanstva Mađarske u BiH, dr. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju i Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.