PREDSJEDNIK LASIĆ S NJ.E. AUROROM MEJIA

PREDSJEDNIK LASIĆ S NJ.E. AUROROM MEJIA

Predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije Denis Lasić danas je u svom uredu primio veleposlanicu Kraljevne Španjolske u BiH NJ.E. Auroru Mejia.

''Ovo je moj prvi službeni posjet Mostaru od kada sam imenovana na ovu dužnost i on je ,uvjerena sam, nastavak dobrih i prijateljskih odnosa našeg veleposlanstva s gradom Mostarom i Hercegovačko- neretvanskom županijom'', kazala je na početku razgovora s predsjednikom Vlade veleposlanica Mejia.
Govoreći o ukupnim odnosima Kraljevine Španjolske i Bosne i Hercegovine istaknula je kako je nedavni posjet Španjolskog kralja Juana Carlosa I. kruna dosadašnje dobre suradnje ali i pružena ruka za njen nastavak.
 „Danas našom prioritetnom zadaćom smatram jačanje gospodarske suradnje, jer Hercegovačko-neretvansku županiju, sa svim njenim resursima ,vidimo kao jako interesantno područje investitorima  iz naše zemlje“, zaključila je veleposlanica Mejia.

Kada su u pitanju aktualne političke teme u BiH, veleposlanica se zanimala kako se i u kojoj mjeri politička previranja na razini države i  Federacije odražavaju na funkcioniranje Vlade i Županije, izražavajući svoja nadanja kako će domaći politički lideri pronaći ona rješenja koja će biti prihvatljiva svim građanima BiH.

Predsjednik Lasić čestitao je veleposlanici na izboru i poželio joj puno uspjeha u obavljanju ove izuzetno složene ali i časne zadaće kazavši kako će učiniti sve da se dosadašnja dobra suradnja Kraljevine Španjolske s Hercegovačko – neretvanskom županijom još više unaprijedi.
Zahvalio je na svemu što su španjolski vojnici u okviru mirovnih misija u BiH učinili na očuvanju mira, kao i na svemu što je Vlada Kraljevine Španjolske do sada uradila pomažući kroz financiranje raznih projekata oporavak BiH nakon ratnih stradanja.

U okviru međunarodnih snaga, oko 46.000 španjolskih vojnika sudjelovalo je u mirovnim misijama BiH, a Grad Mostar i Hercegovačko- neretvanska županija zahvalili su im, tako što su središnji gradski trg preimenovali u Španjolski trg u spomen na 21 poginulog španjolskog vojnika u mirovnoj misiji UN- ovih i NATO- vih snaga u BiH.

Posebno je istaknuo doprinos Kraljevine Španjolske u izgradnji i opremanju Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba u Stocu koji bi, do kraja ove godine, trebao biti u funkciji i u kojem će, uz štićenike o kojima će skrbiti, posao dobiti oko stotinu ljudi.

Kada je u pitanju snažnija gospodarska suradnja, Vlada će činiti sve što je u njezinoj mjerodavnosti kako bi zakonski okvir uradila tako da potencijalni investitori, bez obzira od kuda dolazili, sa što manje birokratskih prepreka, svoje ideje i investicije mogu pretočiti u konkretne projekte.

Na kraju posjeta, zahvaljujući predsjedniku Lasiću na srdačnom prijamu, veleposlanica je obećala ponovni dolazak, ističući kako Mostar i Hercegovačko-neretvanska županija imaju privilegiju da Kraljevina Španjolska upravo u ovom gradu i u ovoj Županiji ima počasnog konzula gospodina Pierina T. Delduma, koji je bio i koji će i u buduće biti most i jamac dobre suradnje Kraljevine Španjolske i Hercegovačko-neretvanske županije.