ODRŽANA SJEDNICA ŽUPANIJSKOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

ODRŽANA SJEDNICA ŽUPANIJSKOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanske županije održana je danas druga redovita sjednica Županijskog stožera civilne zaštite, na kojoj je razmotrena  informacija Županijskog operativnog centra civilne zaštite o registriranim požarima na području HNŽ od 1.7. 2012. godine do danas. U informaciji je istaknuto kako je, u ovom razdoblju, na području HNŽ registrirano 222 požara. Požara je bilo u svim općinama HNŽ, te u gradu Mostaru, gdje je evidentirano 137 požara.  Najteže stanje trenutno je na području Konjica, gdje je načelnik općine donio odluku o proglašenju prirodne i druge nesreće prouzročene požarom. Istaknuto je kako je danas na terenu konjičke općine situacija nešto bolja, zbog kiše koja je noćas padala na opožarenom području, ali vatra i dalje gori na desetak manjih, nepristupačnih lokacija u području Spiljana. Stoga je Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo od  Federalne uprave zatražila angažman jednog helikoptera OS BiH, kako bi se ugasili i ovi požari.

Također, u informaciji je istaknuto kako su na području općine Čapljina vatrogasci od 1.7. do danas intervenirali 47 puta. Naglašeno je kako je požar, koji je, jučer ujutro, izbio na brdu Popina-Dračevo jutros, naporima vatrogasaca i pripadnika OS BiH, ugašen.

Članovi Stožera na današnjoj sjednici usvojili su i Program za izradu Plana zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u HNŽ. Programom su definirane aktivnosti, nositelji i rokovi za izradu prijedloga Plana zaštite i spašavanja, kojeg na prijedlog Županijske uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, donosi Vlada HNŽ.

I ovom prigodom, Stožer je pozvao sve mjerodavne, ali i sve građane HNŽ na pojačan oprez, jer potencijalna opasnost od požara, zbog velikih vrućina i suša, postoji u svim područjima Županije.