NASTAVLJENE AKTIVNOSTI PROJEKTA EU TUNE

NASTAVLJENE AKTIVNOSTI PROJEKTA EU TUNE

U Brusselsu je početkom tjedna održan drugi sastanak partnera na projektu EU TUNE, u koji je, kao pridruženi partner, uključena i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, odnosno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa.

Cilj projekta, koji je financiran iz EU fondova, je podizanje svijesti o dobrobitima i izazovima proširenja Europske unije, a zemlje partneri su Italija, Portugal, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i BiH.

Predstavnici partnera na današnjem su sastanku iznijeli podatke o do sada poduzetim aktivnostima, te o budućim koracima koje je potrebno učiniti kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi.

Inače, projekt se u HNŽ provodi u suradnji s deset srednjih škola u Mostaru, Stocu, Čapljini, Čitluku, Konjicu, Jablanici i Prozoru-Rami. Učenici iz ovih škola izrađivat će digitalne priče vezane za tri teme: da, to sam ja, europske težnje, te stereotipi u kojima će govoriti o sebi, svojoj svakodnevici, kulturnoj i prirodnoj baštini svoje zemlje, o svojim očekivanjima od budućeg europskog statusa i o predrasudama i stereotipima, s naglaskom na to kako im se suprotstaviti, spriječiti ih ili izbrisati.

Najbolji radovi iz svih zemalja sudionica projekta biti će nagrađeni na posebnoj svečanosti koja će se održati u Rimu u prosincu ove godine, te će biti dostupni na web-stranici projekta i emitirani na web televiziji koordinatora projekta-Sveučilišta „Guglielmo Marconi“ iz Rima.

U sklopu susreta održana je i međunarodna radionica pod nazivom „Proces proširenja EU prema zemljama Jadranko-jonskog područja i predstavljanje makroregionalne strategije“.