SINDIKATI OSNOVNOG OBRAZOVANJA: ZAHVALE NA KOREKTNOJ SARADNJI I RAZUMIJEVANJU

SINDIKATI OSNOVNOG OBRAZOVANJA: ZAHVALE NA KOREKTNOJ SARADNJI I RAZUMIJEVANJU

U sali zgrade Vlade HNK danas je održana konferencija za medije povodom početka školske godine i potpisanog Kolektivnog ugovora iz oblasti osnovnog odgoja i obrazovanja u HNK. 

Čestitajući učenicima, roditeljima i prosvjetnim radnicima početak nove nastavne godine, dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK podsjetio je na to kako je uspješno potpisan novi Kolektivni ugovor za oblast osnovnoga obrazovanja.

„Uz značajna poboljšanja prava zaposlenih u osnovnom obrazovanju koja se, uz ostalo,  odnose na zaposlenike koji imaju četvero i više djece ili dijete s poteškoćama u razvoju, te zaposlenike s 30 ili 35 godina radnog staža, Vlada je prihvatila i povećanje plata u osnovnom obrazovanju za ukupno 15%. Tokom septembra objavit ćemo potrebne konkurse za rad u školama,  a uspješno smo pokrenuli i završili projekat uvođenja 24 asistenta u nastavi“, rekao je ministar Hadžović. Osobito se osvrnuo na pilot projekte: e-učionica u deset škola, novi nastavni plan i program za izvođenje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u dvije škole koje će za to dobiti i potrebnu opremu i projekat koji će biti proveden u tri škole s ciljem obuke učitelja kako bi se u posebno opremljenim učionicama učenicima omogućilo stjecanje novih STEM znanja i vještina.

Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja istaknuo je kako su tokom pregovora održani brojni sastanci s ministrom Hadžovićem, ali i dr. sc. Nevenkom Hercegom, premijerom Vlade HNK, koji su tekli uz obostrano razumijevanje i usaglašavanje stavova na vrlo korektan način.

„Lično i u ime prosvjetnih radnika koje predstavljam, zahvaljujem cjelokupnoj Vladi i resornom Ministarstvu na razumijevanju i dobroj saradnji. U prethodnih deset godina nismo imali povećanje plata i priliku potpisati ovako kvalitetan Kolektivni ugovor kojim smo zadovoljni jer, uz finansijsku stranu, obuhvata prava i obaveze svih zaposlenika i poslodavaca u osnovnom odgoju i obrazovanju“, rekao je Tipura.

„Osnovno obrazovanje mora biti najkvalitetnije jer na njemu su temelji. Zahvaljujem Vladi kao našem socijalnom partneru na fer pregovorima i uspješnoj saradnji. Žao mi je što danas nije s nama čovjek kojemu osobito zahvaljujem - premijer Herceg - koji je dao značajan doprinos u procesu pregovaranja i koji je razmišljao kao mi. Također, zahvaljujem ministru Hadžoviću koji nas je uvjeravao u to da ćemo napraviti nešto dobro“, rekao je Slavko Lauš, naglasivši kako će pomake nakon potpisivanja  Kolektivnog ugovora najviše osjetiti učenici.