PROJEKAT ENERGETSKE EFIKASNOSTI: OŠ S.S. KRANJČEVIĆA USKORO U CIJELOSTI OBNOVLJENA

PROJEKAT ENERGETSKE EFIKASNOSTI: OŠ S.S. KRANJČEVIĆA USKORO U CIJELOSTI OBNOVLJENA

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je posjetio Osnovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru koju Vlada obnavlja u okviru Projekta energetske efikasnosti.

„Realizacija Projekta energetske efikasnosti samo je jedna od aktivnosti Vlade kako bi se unaprijedio sistem obrazovanja. Do sada smo obnovili sedam javnih objekata, a uz školu koju danas obilazimo - za čiju obnovu će biti izdvojeno oko 1.200.000 KM u toku je „utopljavanje“  još tri: OŠ Kardinala Stepinca u Neumu, Srednje škole u Jablanici i OŠ u Drežnici. Pripremaju se potrebna dokumenta za obnovu još sedam školskih objekata na kojima će radovi započeti po završetku toga procesa.Takođe, Vlada budžetskim sredstvima sufinansira izgradnju i obnovu 12 školskih objekata i sportskih dvorana u HNK",rekao je premijer Herceg.

Dodao je i to kako je konačan cilj obnova svih javnih objekata u HNK, kako u obrazovanju i zdravstvu, tako i u pravosuđu i unutrašnjim poslovima podsjetivši kako je Projekt energetske efikasnosti najvažniji projekat na kojem Vlada uspješno radi od početka mandata.

„Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u održivu budućnost našeg kantona“, zaključio je premijer Herceg.

Uz premijera Hercega, radove na školskom objektu obišao je i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta koji je rekao kako obnova školskih objekata poboljšava uslove boravka djece i prosvjetnih djelatnika, doprinosi uštedama u troškovima za energiju, te štiti okoliš.

Darija Stojčić, direktorica Škole zahvalila je premijeru Hercegu i Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona koja je prepoznala potrebe Škole koju pohađa oko 500 učenika. Podsjetila je, također, na to kako je Vlada i protekle godine izdvojila 90.000 KM za poboljšanje uslova rada u školi.

„Uistinu smo prezadovoljni što je upravo naša Škola izabrana da bude dio Projekta energetske efikasnosti. Škola je izgrađena 1980. godine i nikada nisu izvedeni radovi ove vrste te je u dosta lošem stanju. Od srca, lično i u ime djelatnika i učenika, zahvaljujem premijeru Hercegu i Vladi na tomu što ćemo uskoro imati školsku zgradu na koju možemo biti ponosni“, rekla je direktorica Stojčić.

Premijer Herceg i ministar Hadžović održali su i kraći sastanak s djelatnicima Škole na kojem je, uz obnovu školske zgrade, razgovarano i o ostalim aktuelnim temama iz područja osnovnoga obrazovanja.