OBILJEŽEN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE I ZAVRŠETAK RADOVA NA ŠKOLSKOJ ZGRADI I SPORTSKOJ SALI O.Š. SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA

OBILJEŽEN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE I ZAVRŠETAK RADOVA NA ŠKOLSKOJ ZGRADI I SPORTSKOJ SALI O.Š. SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA

U Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru danas je održan program u prilici početka nove školske 2018./2019. godine i završetka radova na obnovi školske zgrade i sportske sale.

Čestitajući djeci, roditeljima i prosvjetnim radnicima početak nove školske godine, dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH uputio je čestitku i Vladi HNK na iskazanom trudu u obnovi Škole, kazavši kako je siguran da će se Projekt obnove i dalje nastaviti.
„Osnova našeg društva je porodica. Djeca su središte porodice i zbog toga, koliko god se mi trudili da učinimo vaš život u ovim školskim danima ugodnijim i ljepšim, siguran sam u to da trebamo i dalje raditi. Puno toga  očekujem od vas, primarno da vaši odgojitelji i vaši nastavnici od vas, zajedno s vama, načine bolje ljude, da imate razvijen osjećaj prema svome narodu i prema svojoj domovini. Uz to, morate zavoljeti ovaj grad, Kanton i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, kako biste sve što budete radili u budućnosti posvetili tim vrijednostima. To su načini da ovo mjesto postane ljepše za život nego je bilo do sada“, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Čović. 

U pozdravnom obraćanju prisutnima, dr.sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade HNK poželio je sretan početak nove školske godine učenicima, direktorima i zaposlenicima škole.

„Novoobnovljena školska zgrada i sportska sala vaše i naše škole, svoje je novo, primjerenije i udobnije, ruho dobila u sklopu Projekta energetske efikasnosti u HNK.
U taj smo Projekt uložili znatna materijalna sredstva iz vlastitih, donatorskih i kreditnih sredstva, kako bi na najbrži, najefikasniji i najisplativiji način pomogli našim općinama i Gradu Mostaru i poboljšali kvalitetu školskih, ali i zdravstvenih i drugih javnih objekata.
U prvoj fazi Projekta obnovljene su osnovne škole u Čitluku i Crnićima, Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca i IV. osnovna škola u Mostaru, srednje škole u Čapljini i Konjicu, kao  i Dom zdravlja u Jablanici i sada u Mostaru.
Izgled i nova energetska vrijednost škola koje su obnovljene i „utopljene““ u prvoj fazi projekta, a još više zadovoljstvo onih koji u njima uče i rade, dodatno su nas ohrabrili da nastavimo Projekt. 
U drugoj fazi, uz vašu, obnovili smo i osnovne škole u Neumu i Drežnici, te Srednju školu u Jablanici, a pripremamo se i za treću fazu i obnovu još sedam školskih objekata“, rekao je premijer Herceg dodavši kako se značajna sredstva izdvajaju i za obnovu škola i sala koje, za sada, nisu obuhvaćene Projektom kako bi se i u njima osigurali kvalitetniji uslovi za boravak učenika i rad prosvjetnih radnika, a sve do konačna cilja – obnove svih javnih objekata u HNK.
„Svjedoci smo kako je vrijeme u kojem živimo iznimno složeno i od svih nas traži dodatne napore i zalaganje kako bismo ostali, opstali i sačuvali, kako je Kranjčević lijepo opjevao – „moj dom“, a ja bih rekao „narod i Domovinu“. Osobito tu mislim na odlaske mladih i porodica s djecom. Stoga nam treba što više aktivnosti kojima ćemo potaknuti demografsku obnovu i zadržati naše ljude u ovim - od Boga svakom ljepotom darivanim krajevima. Vlada HNK nastoji, uz punu podršku ovdje prisutnog predsjednika Čovića, nizom mjera, kao što su finansiranje prava iz prvi put donesenog Zakona o zaštiti porodice s djecom, te obnove škola i podizanja kvaliteta obrazovanja, bar dijelom zaustaviti takve trendove. Uvjeren sam u to kako ćemo, uz podršku naših građana, i dalje raditi na stvaranju još boljih uslova za život svih nas na ovim prostorima“, zaključio je premijer Herceg.

U ime učenika i prosvjetnih radnika prisutnima se obratila Darija Stojčić, direktorica Škole koja je pozdravivši sve prisutne, zahvalila svima koji su dali doprinos obnovi školske zgrade i sportske sale, osobito premijeru Hercegu koji se nesebično založio za to da  O.Š. Silvija Strahimira Kranjčevića bude dio Projekta energetske obnove.
„Znam da je bilo potrebno puno napora kako bismo danas s ponosom mogli reći kako imamo školsku zgradu dostojnu 21. stoljeća. No, vjerujem u to kako su radosna lica naše djece i njihovo zadovoljstvo novoobnovljenom školom najbolja zahvala za sve što ste učinili“, rekla je direktorica Stojčić dodavši kako je uvjerena u to da će s poletom koji im daje novi prelijepi prostor započeti novu školsku godinu.
„Neka još bolji rezultati koje naši učenici postignu u učenju i različnim takmičenjima budu najbolji dokaz da se ulaganje u poboljšanje uslova u obrazovanju isplati. Neka to, također, bude i najbolja zahvala vama koji ste omogućili provođenje projekta obnove“, zaključila je direktorica Stojčić zaželjevši puno uspjeha učenicima u novoj školskoj godini.

U izjavi za medije dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta čestitao je svim učenicima, osobito prvačićima, te roditeljima i prosvjetnim radnicima početak nove školske godine.
„Iza nas je veliki posao osobito u vezi s izradom organizacijskih shema, te usuglašavanjem i potpisivanjem Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja, kojim se prvi put, nakon deset godina, prosvjetnim radnicima u osnovnim školama omogućava povećanje plate za 15%. U tom smjeru nastavit ćemo, zasigurno, i dalje“,  rekao je ministar Hadžović.

Nakon presijecanja vrpce, čime je i simbolično označen završetak radova, te obilaska obnovljene školske zgrade i sale, hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Čović i premijer Herceg posjetili su i Osnovnu školu Ivana Gundulića u Mostaru gdje su se, također, obratili prisutnima čestitavši početak nove nastavne godine, te podsjetivši na to kako je i ta Škola uvrštena u Projekt energetske efikasnosti.

“Naša Škola, koju pohađa oko 694 učenika i u kojoj je uposleno 60 radnika, redovito dobiva priznanja za učestvovanje u projektima, a ističemo priznanje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za izvanredne doprinose obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te priznanje Zavoda za školstvo Mostar.
Osobito smo ponosni na činjenicu da smo jedna od tri najuspješnije škole u Bosni i Hercegovini u stvaranju inkluzivnog školskog okruženja pod visokim sponzorstvom UNICEF-a. Osnovna zadaća škole je promovisanje inkluzivnog pristupa učenju kako bi škola bila prihvatljiva za sve, kako za učenike s prosječnim i iznadprosječnim postignućima, tako i za učenike s teškoćama u razvoju kojih je u našoj školi iz godine u godine sve više'', rekla je Marija Jurčić, direktorica Škole dodavši kako raduje činjenica da je Škola ušla u Projekt energetske efikasnosti u BiH s ciljem osiguravanja optimalnih i ugodnijih uslova za boravak i rad učenika i radnika.

U posjetu Osnovnoj školi Ivana Gundulića prisutan je bio i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.