MONITORING TIM VIJEĆA EVROPE U VLADI HNK

MONITORING TIM VIJEĆA EVROPE U VLADI HNK

Predsjednik Vlade Hercegovačko–neretvanskog kantona Denis Lasić primio je danas, u sali zgrade Vlade HNK,  izvjestioce Odbora za monitoring Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koji borave u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini od 4. do 7. juna 2012. godine. U sastavu delegacije bili su: Karine S. Woldseth, članica Parlamenta, Egidijus Vareikis, član Parlamenta, Caroline Ravaud, voditeljica  Monitoring odjela  Parlamentarne skupštine i Mery Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Evrope u BiH.

Tema sastanka bili su procesi reforme, odnosno napredak u provođenju preporuka iz prethodnih izvještaja Vijeća Evrope. Naglasak u razgovoru stavljen je na pitanja iz oblasti obrazovanja, a posebno na pitanje tzv. dvije škole pod istim krovom.

Premijer Lasić  istaknuo je opredijeljenost Vlade da, u okviru svoje mjerodavnosti, predano radi na ispunjavanju preuzetih obaveza, koje su obaveza svih članica VE. Govoreći o stanju u obrazovanju u HNK, rekao je, kako ovaj proces,  treba promatrati kroz prizmu ukupnih prilika u Kantonu, ističući kako je na tom putu učinjen značajan iskorak, te da postoji volja da se pozitivni procesi i nastave. U tom kontekstu valja promatrati i problematiku dvoje škole pod jednim krovom, zaključio je Lasić.